Senior

Hitta jobb som senior

För de flesta som går i pension nu för tiden är det svårt att tänka sig att helt sluta med att göra nytta för samhället. De allra flesta vet att de har en kunskap som inga nya rekryter på jobbet besitter, och att bara sitta hemma i gungstolen, lyssna på radio och lösa korsord lockar inte så speciellt mycket.

Även om arbetsgivare inom både offentlig sektor och inom det privata näringslivet har svårt att hitta den kompetens de söker, är det inte alla som direkt kommer att tänka på den kompetens som pensionärerna besitter. Därför växer heller inte jobb för pensionärer på träd precis.

Enligt Wikipedia uppgick andelen pensionärer i Sverige vid slutet av 2016 till nästan 20% av den totala befolkningen. Det finns väldigt lite som pekar på att någon större förändring är att vänta på den punkten. Fredrik Reinfeldt var redan 2012 mycket tydlig med att Sveriges arbetskraft borde ställa in sig på att arbeta till 75 års ålder, snarare än till 65 års ålder. Det beror på att allt fler lever längre och har bättre hälsa.

Johan, 68 från Borlänge jobbar idag fortfarande på sin Gård

Att hitta jobb som pensionär behöver egentligen inte vara så svårt. Det är däremot viktigt att tänka på några få saker, för att underlätta för sig själv i sökandet. Nedan hittar du en lista på saker du kan tänka på innan du söker arbete som pensionär.

  1. Det är mycket lättare att få ett jobb när man redan har ett. Arbetsgivaren vill gärna känna att du har en aktuell kompetens som de kan ha nytta av. Har du däremot förlorat jobbet av någon anledning kan det vara bra att stanna upp ett tag, och hitta en stark motivation igen.

2. Det är viktigt att ta reda på hur du bäst skriver ditt CV. Det skrivs inte längre som man gjorde tidigare, och det är viktigt att inte låta galet överkvalificerad.

3. Satsa på företag där ledningen är något äldre själva också. De förstår sig ofta bättre på jobb för pensionärer, och de fördelar åldern kan föra med sig. Om du dessutom har kontakter som kan hjälpa dig till arbete är det ännu bättre. Då ska du börja i den änden med ditt jobbsökande.

4. Var ihärdig! Tyvärr är det svårare att få jobb som pensionär, och ibland måste man skicka väldigt många ansökningar och göra lika många uppföljningssamtal innan man får napp.

Genom att vända sig till rekryteringsföretag som har specialiserat sig just på jobb för pensionärer, kan man få all den hjälp och kompetens man behöver i sitt sökande. För även om man är en gammal räv inom sitt kompetensområde, kan man ändå vara nybörjare just ifråga om att söka jobb för pensionärer.

Rulla till toppen