Välgörenhet för företag

Välgörenhet för företag är en vinst för alla parter

Ekonomisk oro inför pensionen

Det är många som oroar sig över hur ekonomin kommer att bli när de blir pensionärer. Det är helt klart att vi får mindre pengar att röra oss med när vi går i pension, men behöver vi egentligen oroa oss? En medelpension idag ligger på runt 17.000 kronor. En del människor som inte arbetat mycket i livet får lite mindre, medan andra får upp till 33.000 kronor. Dessutom är det många som har haft ett eget pensionssparande i många år, vilket kan innebära flera tusenlappar extra varje månad.

Som pensionär har du generellt mycket lägre utgifter än vad du hade i arbetslivet. Om du till exempel pendlade med bil till jobbet har du genast sänkt dina utgifter med ett par tusenlappar i månaden. Om du gick ut och åt lunch varje vardag spar du ungefär en tusenlapp på att äta hemma istället.

Du behöver inte längre pensionsspara och du betalar mindre i skatt än tidigare, vilket resulterar i upp till flera tusenlappar lägre utgifter än förut. Dessutom har du möjlighet att få bostadsbidrag, och du får pensionärsrabatt på resor och flera nöjen. De flesta som har arbetat ett helt liv har i snitt ganska låga lån på sina bostäder, jämfört med vad de är värda.

Enkel anpassning till en ny ekonomi

17.000 kronor i månaden låter kanske lite. Men om man sätter det i relation till en låg sjukersättning, så är det ändå dubbelt så mycket som vad de får per månad under hela livet fram till pensionen. Vi anpassar oss snabbt till olika inkomstnivåer utan att behöva göra särskilt stora förändringar i vår livsstil, så vi behöver egentligen inte oroa oss. Det finns dessutom olika bidrag att få.

Du har mat, boende, sjukvård, diverse bekvämligheter samt även glädjen att kunna göra vad du vill, när du vill. För många människor kompenserar det mer än väl för en lägre inkomst. De flesta pensionärer spenderar dessutom mindre pengar än vad de förväntar sig att de skulle göra, upp till 30% mindre än beräknat. Skulle något oförutsett inträffa finns det ändå möjlighet att ta ett lån med låg ränta.

Extra arbete som pensionär

Vill du ändå arbeta, finns det många nya möjligheter till en extra inkomst. Att arbeta deltid när du själv vill är något som kan vara en bra idé. Det kan ofta finnas tillfällen när nyblivna pensionärer inte vet vad de ska göra med all ledig tid. Att då komma in och arbeta extra på sitt tidigare jobb kan vara både roligt och lukrativt. Du har också möjligheten att prova något nytt. Starta ett eget företag, börja med affiliate-försäljning online, börja handla med aktier och fonder eller prova att jobba extra på ett ställe där du aldrig tidigare trott att du skulle arbeta.

Som pensionär har du mer att erbjuda än du kanske tror. Du har mångsidighet och bred erfarenhet, och när du inte längre är beroende av ett heltidsjobb öppnar sig många fler möjligheter än tidigare. Så länge du är trevlig, pålitlig och konsekvent finns det egentligen inga gränser för vilka typer av extrajobb du kan söka. Fler och fler arbetsgivare inser värdet i att anställa någon som har lång arbetslivserfarenhet. Dessutom vet de att äldre människor inte har lika hög frånvaro på grund av vård av barn eller oväntade händelser. Förändring kan vara skrämmande. Men rädslan i ditt huvud är nästan alltid större än i verkligheten.

 

Rulla till toppen